top of page
Zoeken

Hoe het inzicht in geboortepatronen mijn leven veranderde.

Het is maandag 25 juli, de uitgerekende datum van mijn eerste zwangerschap. Ik meld mij bij de verloskundige voor een controle. Ze vraagt of ik de baby goed voel bewegen. Zonder mij direct zorgen te maken, geef ik aan dat ik hem vandaag iets minder voel. De verloskundige stuurt ons voor de zekerheid door naar het ziekenhuis om een CTG te laten maken.

“Mevrouw, de baby heeft het niet meer zo fijn in uw buik. Inleiden is geen optie. Uw kind gaat geboren worden door middel van een spoedkeizersnede, ik zie u over 10 minuten op de OK” .

Dat was de boodschap die wij in het ziekenhuis kregen. Wat een prachtige geboorte zou moeten worden, wordt een ervaring waar ik nu nog kippenvel van krijg als ik er aan terug denk. Angst, verdriet en wanhoop overvallen mij. Nog geen half uur later wordt Fedde geboren. Door twee vreemde handen op zijn rug uit mijn buik getild, direct het felle OK licht in. Zijn armen hangen gespannen naast zijn lijfje. Zonder elkaar in de ogen te hebben gekeken, zie ik hem de ruimte uit verdwijnen voor controles. Wonder boven wonder maakt hij het goed en mag hij bij mij huid op huid liggen. Al snel vertrekt hij naar de kraamafdeling om daar, zonder mama, zijn eerste voeding te krijgen. Nog diezelfde nacht volgen er prikjes in zijn hiel voor controles van zijn bloedwaarden. Dit wordt in vanaf dat moment om de drie uur gedaan, een week lang.

Fedde is een kerngezonde jongen van inmiddels 2,5 jaar. Vlak na zijn eerste verjaardag blader ik door zijn fotoalbum en bekijk zijn allereerste foto’s op de OK: door twee vreemde handen op zijn rug uit mijn buik getild, zo het felle OK licht in. Dit triggert mij direct. Als baby wilde hij niet op zijn rug liggen. Tranen met tuiten huilde hij op zo een moment. Zelfs tijdens zwemles in het warme water voelde hij zich niet comfortabel op zijn rug. Ook gaat bij mij ineens een lichtje branden tijdens het knippen van zijn teennagels. Hij wil absoluut niet dat ik zijn teennagels knip, slaat doodsangsten uit. En dat terwijl ik nooit mis geknipt heb en hij het knippen van de nagels aan zijn handen prima vindt. Ik denk terug aan zijn eerste week op aarde, waarin hij een ontelbaar aantal keer in zijn hielen geprikt is. Blauw zagen ze. Geen wonder dat zijn voetjes nu nog zo gevoelig zijn…

“Toen ik bepaalde patronen van de geboorte van Fedde en zijn gedrag begon te herkennen, voelde ik dat ik hier iets mee mocht doen.”

Ik ben mij gaan verdiepen in geboortepatronen en de invloed van de conceptie, zwangerschap en geboorte op het verdere leven. Puzzelstukjes vielen op zijn plek. Ik begrijp nu zijn gedrag. Dankbaar ben ik voor alle inzichten die ik op dit vlak gekregen heb. 🙏 En nog steeds krijg. Want je kunt je voorstellen dat bovengenoemde inzichten slechts heel praktische voorbeelden zijn.

De conceptie, zwangerschap en geboorte zie ik als de basis, het fundament voor de rest van ons leven. Tijdens het werk wat ik doe binnen mijn praktijk staat deze periode centraal. Ook tijdens coaching van kinderen en volwassenen komen er regelmatig geboortepatronen omhoog. Ook ben ik dankbaar dat ik als draagconsulent mag bijdragen aan de liefdevolle en hechte band tussen moeder en kind. Zeker wanneer een zwangerschap of geboorte anders loopt dan gehoopt.


Geïnspireerd?


Een aantal lezingen en opleidingsdagen verder, ben ik er klaar voor om mijn kennis op dit vlak te delen. Binnen mijn praktijk bied ik de mogelijkheid om kennis te maken met dit thema. Zo kun je ontdekken welke invloed jouw geboorte of de geboorte van je kind(eren) heeft gehad op wie jullie vandaag de dag zijn. Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden? Neem gerust contact met mij op! Liefs, Jerney

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page